Bezlepková svačina na výlet na elektrokole


Sdílejte:

Lidské tělo je vlastně taky malá továrna. Spotřebovává energii a na jejím základě vyrábí hodnoty pro sebe i své okolí. Jen místo kilowattů pracuje s kilojouly. Aby mohlo fungovat správně a dlouhodobě, musí se do něj věci k výrobě energie dopravit. Proto jsme pro vás připravili seriál receptů založených na takových potravinách, které jsou zdravé a energeticky hodnotné.

Přesně takové recepty má ráda i Kateřina Winterová z pořadu Herbář, která vás jimi pravidelně zásobuje u nás na ecoFuture. Tentokrát se podíváme na maniok a Kateřina ukáže, jak z něho upéct maniokové housky.


Houstičky z maniokové mouky a sýra vám budou zaručeně chutnat. Můžou si je dopřávat i celiaci, protože maniok díky svému vysokému obsahu škrobů představuje vedle např. rýže nebo kukuřice další bezlepkovou potravinu. Z maniokové mouky se dají připravit slané i sladké pokrmy. Můžete s ním vařit i péct. Manioku se také říká kasava, yuka nebo tapiok. Je významnou složkou jídelníčku v Africe a vůbec tropických a subtropických částech světa. Manioku se také říká „chléb tropů“. Tahle rostlina živí údajně až půl miliardy lidí na zeměkouli. Není také divu. Je to velice odolná plodina, kterou lze pěstovat i v extrémně nepříznivých podmínkách pro jiné rostliny. Maniok se řadí mezi okopaniny. Rostlina dorůstá 1–5 metrů výšky a tvoří podlouhlé hlízy, které mohou být až metr dlouhé a vážit až 2 kg. Za syrova je maniok jedovatý kvůli schopnosti tvořit kyanidové sloučeniny. Tyto vlastnosti však ztrácí vařením, sušením a kvašením. Maniokem se také krmí domácí zvířata a využívá se i jako prací prostředek. V mnoha zemích, zejména v Číně, se z něj vyrábí biopalivo do motorů. Ale zpět k receptu. Maniokové houstičky jsou nejchutnější ještě teplé, ale jsou tak dobré, že je budete chtít jíst pořád. Ať už jako přílohu k salátu, nebo polévce. Yuca buns budou vynikající i s pikantní marmeládou, ale tu si připravíme někdy příště. Dobrou chuť!

maniok

Suroviny:

1 hr maniokové mouky (mouka se prodává v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu)
1 čl prášku do pečiva
2 hr strouhaného sýru (ementál, mozzarella, čedar…)
2 žloutky
2–3 pl kysané smetany

Postup:

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Mouku smícháme v míse s práškem do pečiva. Přidáme strouhaný sýr, žloutky a lžíci kysané smetany. Vypracujeme těsto, které by se nemělo lepit. Podsypáváme si maniokovou moukou, a pokud je potřeba, zapracujeme i zbylou smetanu. Plech si vyložíme pečicím papírem a z těsta vytvoříme zhruba 10 koulí, které trochu přimáčkneme, až nám vzniknou bochánky. Ty pokládáme na plech, ale ne těsně vedle sebe, lehce nabydou. Pečeme dozlatova, zhruba 15–20 min.

maniokmaniok
maniok
maniok
maniok

Témata:
Sdílejte:

Doporučujeme

Startuje 9. ročník soutěže E.ON Energy Globe

Oceňujeme ty nejlepší ekologické, energeticky úsporné a inovativní projekty a nápady.