Buďte během půstu plní energie. Chleba ze superpotravin vám k tomu pomůže


Sdílejte:

Lidské tělo je vlastně taky malá továrna. Spotřebovává energii a na jejím základě vyrábí hodnoty pro sebe i své okolí. Jen místo kilowattů pracuje s kilojouly. Aby mohlo fungovat správně a dlouhodobě, musí se do něj věci k výrobě energie dopravit. Proto jsme pro vás připravili seriál receptů založených na takových potravinách, které jsou zdravé a energeticky hodnotné.

Přesně takové recepty má ráda i Kateřina Winterová z pořadu Herbář, která vás jimi pravidelně zásobuje u nás na ecoFuture. Tentokrát se podíváme na přípravu semínkového chleba.


Pokud držíváváte jarní půst před Velikonocemi, bude se vám určitě hodit nějaké ozvláštnění postního jídelníčku. A tím bezesporu tenhle semínkový chléb je. Pro mě určitě, protože si tohle pečivo-nepečivo nepřipravuji každý den, i když možná i na to v budoucnu dojde. Tento „chleba“ je díky semínkům a oříškům nabitý tolika benefity pro zdraví, že stojí za úvahu  péci si ho každý měsíc, ne-li týden. Dá se říct, že skoro všechny suroviny semínkového  chleba jsou superpotravinami. To znamená, že jde o výživově bohatou potravinu, která je považovaná za zvláště prospěšnou zdraví a dobrá pro tělesnou a duševní pohodu, jak uvádí Oxford English Dictionary. Lněné a chia semínko, oves a psyllium jsou úžasné při pročisťujících kúrách a zbavují zažívací ústrojí usazenin a škodlivých látek. Což se nám k půstu krásně hodí. Semínka také společně s psylliem nahrazují v receptu vejce, protože po namočení se ingredience při pečení krásně spojí. Kdybyste chtěli svůj chlebík ještě vylepšit, můžete lískáče nejprve opražit na suché pánvi. Rozvine se tak plně jejich chuť. Taky vám tenhle bochník připomíná krmení pro ptáky? No a co se nedojí, můžete pověsit na větev a ptáci budou mít hody. Zima je dlouhá jako každý rok, půst jakbysmet, tak proč si neužít něco dobrého, zdravého a povzbuzujícího i bez masa? Přeji hodně sil v boji s jarní únavou a dobrou chuť.

 

semínkový chléb

Suroviny:

145 g ovesných vloček
135 g slunečnicových semínek
65 g lískových ořechů
10 pl lněného semínka
4 pl psyllia
2 pl chia semínek
1 čl soli
3 pl kokosového tuku
voda

tabulka superpotravin

 

Postup:

V míse smícháme všechny suché suroviny. Zalijeme je vodou tak, aby hladinka vody jen lehce zakrývala všechny ingredience. Necháme asi 40 min nasát vodou. Zbylou vodu případně vylijeme. Kokosový tuk necháme na teplém místě roztát a přilijeme ho do vlhké směsi. Zamícháme a těsto napěchujeme do vymazané malé chlebíčkové formy. Pečeme na 175 °C zhruba 30 min. Necháme úplně vychladnout, aby se chlebík při krájení nedrolil. Vydrží asi 5 dní na chladnějším místě.

 

semínkový chléb

semínkový chléb

semínkový chléb

semínkový chléb

Témata:
Sdílejte:

Doporučujeme

Jak dosáhnout největších úspor za energie?

E.ON Rádce vám rád poradí, jak na to.