Český ostrovní dům našel vítěze pro rok 2017

Každoroční architektonická soutěž projektu Český ostrovní dům v letošním ročníku našla svého vítěze. Porota složená z odborníků na udržitelnou architekturu vybrala jako nejlepší návrh architektonickou studii Matouše Juráňe, Josefa Konečného a Kristýny Ulrychové, která se snaží pokrokové ekologické technologie zahrnout do tradiční venkovské výstavby a ukázat, jak se dá pohodlně a soběstačně bydlet v podmínkách českého venkova.

Od roku 2016 pořádá iniciativa Pavla Podruha Český ostrovní dům výzvu, která oslovuje mladé architekty se záměrem využití udržitelných technologií při návrhu energeticky soběstačného bydlení. Projekt se touto cestou snaží posunout stagnující architektonickou tradici k současným trendům ekologické výstavby, která dopřává uživatelům plný životní komfort bez nároků na stávající vodohospodářskou a energetickou infrastrukturu.

Poté, co se loňským návrhům podařilo využití moderních technologií ke zcela autonomnímu provozu, se letošnímu vítěznému triu podařilo ostrovní aspekty návrhu skloubit s okolní zástavbou, a využít tak venkovského prostředí ku prospěchu finálního návrhu. Návrh rodinného domu je tak na míru šitý stavební parcele v obci Vrcov, kde by se měl do několika let zrealizovat.

Umístění domu
Popis lokace domu

Projektování stavby „na zelené louce“ se nabízelo jako ideální řešení pro dům napěchovaný soběstačnými řešeními. Loňské návrhy se proto soustředily výhradně na technickou stránku výstavby a zcela vynechávaly kontext současného venkova a vesnického života. Letošní vítězný projekt sice přejímá řadu technologických řešení z rozbíhající se tradice autonomních staveb, jako celek ale poprvé přichází „mezi lidi“ a snaží se navázat na tradiční zástavbu českého venkova.

Nemalou součástí příprav návrhu domu ve Vrcově proto byla snaha o ideální poměr propojení domu s děním na návsi a útulností projektované zahrady. Pro dispozice konkrétního pozemku tvůrci zvolili půdorys typu L, který delší stranou přiléhá k místní komunikaci a tvarem zároveň uzavírá zahradu do prostoru odděleného od obecního dění tak, aby byl pro čtyřčlennou rodinu oázou s výhledem do dáli.
Dvoupodlažní stavba nabídne vedle solárních panelů, pokročilé tepelné izolace a vytápění odpadním teplem z krbu i řadu důmyslných řešení, která dále navyšují úspornost celé stavby. Místo sekačky na trávu je tak v projektu počítáno s přístřeškem na šest ovcí, které zvládnou pozemek o velikosti 1500 metrů čtverečných celoročně udržet posečený bez nadbytečné námahy, času a spáleného benzínu. Dům je také orientován tak, aby dovnitř pouštěl co možná největší množství slunečního světla, které nejen odlehčí systému vytápění, ale dotvoří příjemnou domácí atmosféru.

13

Návrh zároveň nabízí unikátní propojení obytné a pracovní části domu pomocí proskleného spojovacího krčku. Umožňuje tak přístup do pracovny, dílny a garáže bez kontaktu s hlavní obytnou částí, čímž komfort obyvatel zůstane nenarušen. Dalším nezvyklým prvkem je využití vzrostlého stromu v blízkosti silnice ke stavbě stromového domku, který poslouží dětem na hraní a využije tak původní prvek k zábavě těch nejmenších.

Všechna výše zmíněná řešení přispívají k tomu, že tento velký dům s užitnou plochou více než 200 metrů čtverečných by měl v průměru spotřebovat 20 kWh energie denně, tedy o 75 % méně než průměrný rodinný dům pro čtyři osoby. Tyto údaje dokazují, že úsporné bydlení se nemusí schovávat za futuristickým zevnějškem, ale této spotřeby se dá dosáhnout i na půdorysu nové generace tradiční vesnické zástavby, která navazuje na své okolí místo toho, aby ho rozbíjela výstředním designem.


14
12

2
6

7
9
10

Témata:

Doporučujeme

Jak dosáhnout největších úspor za energie?

E.ON Rádce vám rád poradí, jak na to.