Revizi vašeho těla zajistí detoxikační džus z řepy a granátového jablka


Sdílejte:

Lidské tělo je vlastně taky malá továrna. Spotřebovává energii a na jejím základě vyrábí hodnoty pro sebe i své okolí. Jen místo kilowattů pracuje s kilojouly. Aby mohlo fungovat správně a dlouhodobě, musí se do něj věci k výrobě energie dopravit. Proto jsme pro vás připravili seriál receptů založených na takových potravinách, které jsou zdravé a energeticky hodnotné.

Přesně takové recepty má ráda i Kateřina Winterová z pořadu Herbář, která vás jimi pravidelně zásobuje u nás na ecoFuture. Dnes se s ní podíváme na detoxikační džus z červené řepy, protože i lidské tělo občas potřebuje drobnou revizi, aby dokázalo správně fungovat.


Na čerstvě lisovaných šťávách si pochutná snad každý. Můžeme si vybrat ovoce, které máme rádi, a ti odvážnější si do takového čerstvého džusu přidají i bylinky a zeleninu. V tomto případě hraje hlavní roli řepa s červeným pomerančem, který se k její nasládlé chuti velice hodí.  Spoustu lidí má k řepě odpor, a to je velká škoda. Můžeme ji totiž řadit mezi superpotraviny. Beta vulgaris, jak zní její latinský název, je bylina přímo nabitá prospěšnými látkami. Jejich účinky se nejlépe projeví při podávání v syrovém stavu. K tomu se nejlépe hodí šťáva, kterou je lépe zpočátku ředit i jiným ovocem a zeleninou, jako v případě našeho detoxikačního džusu. Řepa totiž podporuje činnost jater a má schopnost vylučovat z těla sůl a jedovaté látky. Také podporuje růst buněk a červených krvinek, tím pádem se naše těla lépe okysličují. Řepa je také vhodná jako podpůrný prostředek při léčbě srdce a celého kardiovaskulárního oběhu, protože brání kornatění tepen. Díky obsaženým minerálům a vitamínům je také vhodná při nachlazení. V kombinaci s pomerančem, který uvádí látkovou výměnu v buňkách do chodu, bojuje proti únavě, díky vitaminu C. Tenhle super detox juice vám zaručeně  zlepší náladu. Řepa to totiž dokáže i sama, a proto jí dejme šanci a naučme se ji konzumovat co nejčastěji.

juice

Suroviny:

3 červené řepy
5 červených pomerančů
2 červená jablka
hrst čerstvých brusinek
1 granátové jablko

Případně:

1čl kurkumy
1 čl šípkového prášku

Postup: 

Připravíme si odšťavňovač. Granátové jablko rozkrojíme a semínka vyklepeme do misky. Můžeme jej dát také do igelitového pytlíku, zavázat a semínka do něj vyklepat. Semínka pak přendáme do odšťavňovače. Postupně přidáváme na kusy pokrájenou zeleninu a ovoce a následně všechno odšťavníme. Nakonec do nápoje dobře rozmícháme kurkumu nebo šípek. Ihned podáváme.

 

juice

juice

juice

Témata:
Sdílejte:

Doporučujeme

Pro 20 nejrychlejších máme vstupenku zdarma na veletrh GO/REGIONTOUR v Brně