RECEPT: Domácí americký bagel vás ráno nastartuje

Lidské tělo je vlastně taky malá továrna. Spotřebovává energii a na jejím základě vyrábí hodnoty pro sebe i své okolí. Jen místo kilowattů pracuje s kilojouly. Aby mohlo fungovat správně a dlouhodobě, musí se do něj věci k výrobě energie dopravit. Proto jsme pro vás připravili seriál receptů založených na takových potravinách, které jsou zdravé a energeticky hodnotné.

Přesně takové recepty má ráda i Kateřina Winterová z pořadu Herbář, která vás jimi pravidelně zásobuje u nás na ecoFuture. Tentokrát se podíváme na přípravu amerického bagelu.


Tohle pečivo si v sámošce člověk jen tak nekoupí. Proto mě lákalo upéct si nějaký ten kroužek z těsta doma a zavzpomínat na dávné snídaně v New Yorku, kde jsem bagely jídávala nejraději s marmeládou anebo se šunkou a sýrem. No, moc kreativní jsem, co se týká výběru, nebyla, jak vidno. Nějak mi možná chyběl ten náš chleba s máslem. Ale i tak to byl zážitek. Americká snídaně. Wow!

A pak se chodilo na mocné snídaně na pražský Újezd. Tady frčel jemný sýr smíchaný s najemno pokrájenou zeleninou ve vybraném bagelu různých chutí a automat na bezednou překapávanou kávu. To jsem se cítila hodně na výši. A teď si peču bagely doma! Jsou homemade i s pomazánkou a musí se jíst čerstvé a ještě trochu vlažné. Awesome! Je to tedy na dlouho, než se zakousnete do té děrované housky, ale mě tyhle procesy při vaření občas baví. Hlavně když zkouším něco nového. To se pak držím návodu přepečlivě a snažím se pochopit detaily postupu. Vaření těsta před pečením je zvláštní věc, ale dodá těstu křupavost, to oceníte. A co se týče náplně, tu už nechám na vaší fantazii. Je tu jaro a raší první divoké byliny, tak šup s nimi do bagelu. A jestli tenhle recept čtete v chladnějším období, luštěniny budou skvělou volbou třeba na bean spread. Bagel s pomazánkou je skvělou volbou na snídani kdykoli. I s tím kafem. Dobrou chuť!

bagl

Suroviny:

500 g chlebové mouky
7 g sušeného droždí (nebo 1 sáček)
2 čl soli
1 čl cukru
300 ml teplé vody
1 prášek do pečiva
1 čl soli
1 bílek
hrstka máku nebo sezamu

Postup:

Mouku, droždí, sůl a cukr smícháme ve větší míse a přilijeme teplou vodu. Vypracujeme těsto a necháme ho 2 hodiny kynout. Poté těsto vyklopíme, prohněteme a rozdělíme na 10 stejných kousků. Z každého kusu vyválíme „hada“ cca 20 cm dlouhého, konce zužujeme. Vytvoříme kroužek, konce úhledně spojíme. Položíme na plech s pečicím papírem a necháme přes noc odležet. Po uplynulé době rozpálíme troubu na 200 °C. Mezitím ve větším hrnci necháme vařit dostatečné množství vody, osolíme a vsypeme prášek do pečiva. Opatrně vkládáme bagely do vroucí vody. Necháme je plavat na jedné straně a po minutě otočíme na druhou stranu. Bagely vyndáváme rovnou na plech s pečicím papírem, necháme vychladnout a poté potřeme bílkem a posypeme mákem nebo sezamem. Pečeme cca 20 minut.

bagel

bagel

Témata:

Doporučujeme

Jak dosáhnout největších úspor za energie?

E.ON Rádce vám rád poradí, jak na to.