Naše stránky přizpůsobujeme podle toho, o které služby jste projevili zájem, a také sledujeme využití našich stránek. K těmto účelům používáme cookies a obdobné technologie, včetně cookies třetích stran. Kliknutí na tlačítko „Rozumím“ nebo pokračování v používání našich stránek bez vypnutí těchto funkcí vnímáme jako udělení souhlasu také s využíváním cookies a předáním údajů o vašem chování na webu reklamním a sociálním sítím pro zobrazení cílené reklamy na dalších webech. Tyto funkce můžete vypnout a souhlas odvolat v sekci „Ochrana osobních údajů“.

Interiér ekodomu nad nádražím volně splývá s okolím

Moderní udržitelná architektura má mnoho podob a s jednou z nich přišlo i švýcarské studio Banchini. Jejich poslední projekt s názvem Casa CCFF nad ženevskou industriální vlakovou stanicí je totiž skvělým příkladem toho, jak co nejvíce v osobním domě využít slunečního světla a propojit ho se svým okolím.


Moderní udržitelná architektura má mnoho podob a s jednou z nich přišlo i švýcarské studio Banchini. Jejich poslední projekt s názvem Casa CCFF nad ženevskou industriální vlakovou stanicí je totiž skvělým příkladem toho, jak co nejvíce v osobním domě využít slunečního světla a propojit ho se svým okolím. Casa CCFF si také klade za cíl nabídnout alternativu k archetypu švýcarských betonových domů, které obvykle stojí na pevných základech, a ukázat, že stavět jde i trochu jinak.

Přízemí domu je designované tak, aby jeho obyvatelé trávili čas spíše mimo něj než v něm. Proto v sobě skrývá v podstatě jen prostor pro parkování osobního automobilu a dominantní schodiště do obytného prvního patra.

Tam se nachází kuchyně a obývací pokoje. „Casa CCFF je domácí továrna plovoucí nad netknutou zahradou. Napodobuje okolní tovární střechy a velké otevřené prostory jsou plné slunečního světla,“ popsal svou vizi hlavní architekt Leopold Banchini.

E.ON RÁDCE: JAK VÝHODNÉ JSOU FOTOVOLTAICKÉ PANELY?

casa ccff

Některé místnosti jsou sestaveny v modulech čtyři na čtyři, přičemž například koupelna je od zbytku oddělená. Další pak mají přenést otevřenost zahradního prostoru i do interiéru, čímž chtěli autoři návrhu nechat volně prolnout vnitřek domu s jeho okolím. Světlíky umístěné přímo pod střechou mají zase krom designu i své místo kvůli tomu, aby do domu šlo co nejvíce přirozeného denního světla.

Aby dům byl co nejvíce ekologický, bylo za hlavní stavební materiál zvoleno dřevo. Stěny zase vznikly z prefabrikátu kvůli tomu, aby se při stavbě minimalizoval zbytečný odpad.

Díky blokovému způsobu stavby ji pak dělníci na místě dokázali sestavit jen v řádu několika dní. „Dům je takřka celý postaven ze dřeva, čímž jsme se dostali s využitím materiálu až takřka na hranice jeho maximálního využití, a beton jsme při stavbě omezili na úplné minimum,“ zdůvodnili volbu materiálu členové studia.

A níže už se na fotografiích sami podívejte, že spojení ekologie a designu může vypadat opravdu skvěle.

casa ccff

casa ccff

casa ccff

E.ON RÁDCE: JAK VÝHODNÉ JSOU FOTOVOLTAICKÉ PANELY?

button clanku