Energeticky soběstačný hotel s farmou soutěží o ceny E.ON Energy Globe


Sdílejte:

Jednou začas se objeví člověk, který se rozhodne dělat věci jinak než ostatní. Ne vždy je k tomu ale potřeba mít něco navíc. Občas stačí naopak využít vše, co je k dispozici. Do posledního zrnka. Ondřej Sulženko je spolumajitelem Hotelu Na Farmě v malebné vesničce Choťovice, kde dostanete na stůl opravdový domácí steak. Živočišné produkty jsou zde schopni nejen sami produkovat, ale zvládnou se elegantně zbavit i odpadů, které v bioplynové stanici přeměňují na elektrickou energii a teplo. Ne náhodou se tedy tento unikátní a soběstačný projekt dostal i do finále soutěže E.ON Energy Globe. Ten oceňuje inovativní nápady, které pomáhají šetřit přírodu. Zajeli jsme se osobně podívat, jak tento koloběh funguje. Může být tato cesta budoucností energeticky úsporného hospodaření českých farmářů?

Co stálo u zrodu vašeho hotelu?
Ondřej Sulženko
: Jde o rodinnou firmu. Tchán Karel Horák před 23 lety koupil bývalé JZD a při jeho provozování se nechal vést ideou zdravého chovu. Posléze se přidal i švagr, který inicioval stavbu bioplynové stanice. S manželkou jsme vždy snili o hotelu, který jsme postavili před dvěma lety, čímž se kruh celého projektu téměř uzavřel.

V čem váš projekt spočívá?
Jde o soběstačný koloběh, ve kterém se využívá vše od prvního zasetého zrnka až po odpady. Zkrátka zasejeme, sklidíme, nakrmíme domácí zvířata, odpad využijeme v bioplynové stanici, vyrobíme si elektřinu a teplo, rozbouráme maso, náš řezník z něj připraví uzeniny a zákazník dostane na stůl čerstvý, krásný kus masa. Smysl vidím v tom, že přesně víte, z jakých podmínek maso pochází. Garance původu masa je dnes pro lidi hodně důležitá. Zákazníci chtějí vědět, že zvířata neprocházejí při porážce stresem a je s nimi co nejlépe zacházeno.

Kolik máte zvířat?
Dohromady chováme 2 000 prasat a 180 kusů skotu. Teplo, které vyrobíme z bioplynové stanice, rozvádíme do poroden prasat, takže prasnice se selaty mohou ležet na vyhřívané podlaze. Náš chov je kvalitnější a zdravější a není třeba tak často zvířata léčit.

hotel na farmě
Chlév s prasnicí a selátky, která zvědavě pobíhala všude kolem.

Kolik energie za rok vyrobí bioplynová stanice?
Vytvoří 835 kilowattů za hodinu. Vytopíme celou farmu, bourárnu masa, kanceláře, dílny, hotel a 93 % toho, co stanice za rok vyrobí, ještě vracíme do distribuční sítě.

To vypadá, že jste spíše elektrárna než hotel.
Dalo by se to tak říci. Jde tu hlavně o zachování koloběhu. Ze zrnka vám vyroste krmivo pro zvířata, případně kukuřice do bioplynové stanice. Dále se do ní přidá i sláma, kejda a hnůj. Posekanou trávu a zbytky z kuchyně kompostujeme. Za celý týden náš hotel vyprodukuje pouze polovinu kontejneru odpadu. Samozřejmostí je třídění skla, plastů a papíru. Bioplynová stanice spotřebuje okolo 41 000 kilogramů biomasy denně. Separát, který z ní vypadává, steleme do chlévů, případně se z něj dají vyrábět peletky na topení.

„Kdyby všechny farmy v ČR měly bioplynové stanice, tak bychom vůbec nepotřebovali Temelín.“
Ondřej Sulženko (spolumajitel Hotelu Na Farmě)

Proč jste se rozhodl jít touto cestou?
Dává nám to smysl a chceme to hlavně dělat poctivě. Dalším hlediskem jsou samozřejmě náklady. Hosté hotelu a restaurace se za námi vracejí a jsou s našimi službami spokojeni. Pro nás je nejdůležitější poskytovat kvalitu.

Jak nákladné je pořízení bioplynové stanice?
Jedná se o poměrně velkou investici. Na stavbu bioplynové stanice se ale dají čerpat dotace. Dále potřebujete ještě živočišnou výrobu. Stanice se bez ní sice provozovat dá, někdo ji zásobuje třeba jen kukuřicí z pole, ale užitečnější a ekologičtější je, když se takto zpracují exkrementy chovaných zvířat, kejda, zbytky z kuchyně, sláma z chlévů a podobně.

hotel na farmě
Z bioplynové stanice je výhled do okolí.

Jaké máte další plány?
Chceme ještě dostavět skleníky, protože máme dostatek tepla nazbyt, takže bychom rádi třeba pěstovali vlastní zeleninu. Pracujeme také na projektu CNG. Respektive plyn z bioplynové stanice chceme čistit na CNG, aby na něj mohly jezdit traktory a další stroje. Koupili jsme také závlahu na pole, do níž je přiváděn fugát z bioplynové stanice, který slouží jako hnojivo. Tím také šetříme náklady na řidiče a stroj. Rádi bychom realizovali i přívod tepla a elektřiny do vesnice a napojili připravované domy. Nyní pracujeme na projektu wellness, který bychom rádi postavili do dvou let.

Jaké máte ohlasy od zákazníků?
Hosté si u nás chválí především kvalitu masa, obsluhu a náš celkový přístup. Někteří bohužel také komentují, že je venku cítit farma. Je to však nezbytnou součástí zmíněného koloběhu, který je důležitý pro výslednou kvalitu. U místních jsou velmi oblíbené různé kulinářské akce, které pořádáme. Organizujeme i velký počet konferencí, školení i svateb a hosté i firmy se k nám vždy rádi vracejí.

Pořádáte konference i o životním prostředí?
V březnu se u nás konala mezinárodní konference „Odpad zdrojem“, která se zabývá ekologií, tříděním odpadu, spravováním olejů, kompostéry a podobně. Vybrali si nás právě kvůli povaze našeho podniku. Stejně tak důležitá je i osvěta u dětí. Se svými zvířaty se například účastníme akce v Kolíně, kde dětem ukazujeme, jak vůbec taková kráva nebo prase vypadají. Jednou jsme vyhlásili soutěž, aby nám děti nakreslily nějaká domácí zvířata, a malovaly nám červené, zelené a fialové krávy. Z toho důvodu jsme vybudovali i malou vesnickou minizoo.

hotel na farmě
Prostřené stoly v hotelové restauraci vás naučí i něco o původu masa.

Proč jste se rozhodli přihlásit do E.ON Energy Globe?
O soutěži jsme se dozvěděli právě na zmiňované konferenci „Odpad zdrojem“, a tak jsem podle svého nejlepšího vědomí a svědomí sepsal přihlášku. Udělalo mi velkou radost, že jsme se dostali až do finále.

Vnímáte Českou republiku jako ekologickou zemi?
Myslím, že tady máme stále co zlepšovat. Neustále musím třeba dohlížet na to, aby naši zaměstnanci třídili odpad. Kdyby všechny farmy v ČR měly bioplynové stanice, tak bychom vůbec nepotřebovali Temelín. Hodně mi v mém smýšlení dalo i to, že jsem při studiu pracoval jako průvodce, hlavně ve Skandinávii, kde přistupují k ochraně přírody, třídění odpadu a kompostování úplně jinak. Všiml jsem si tam, že je úplně normální kupovat domácí produkty vypěstované v sousedství nebo spotřebovávat veškeré zdroje a odpad. Tímto směrem se ubíráme i my, kupujeme české výrobky a doufám, že to brzy pochopí i ostatní a začnou žít podobně.

hotel na farmě
Pomocí zlepšeného zavlažování se na farmě chystají pěstovat i vlastní zeleninu.

hotel na farmě
Uskladněná směs, která se přidává do bioplynové stanice.

hotel na farmě
Prasnice a kanci odpočívají ve stodole.

hotel na farmě
Na farmě chovají i krávy.

hotel na farmě
Vedlejším produktem bioplynové stanice je přírodní hnojivo zvané fugát, který se cisternou rozváží na okolní pole.

hotel na farmě
Na střeše bioplynové stanice najdete část technického zázemí.

hotel na farmě
Součástí hotelu je i restaurace, kterou mohou navštívit nejen zákazníci hotelu.

hotel na farmě
Neodolali jsme hamburgeru z domácího chovu, který byl vynikající.

Témata:
Sdílejte:

Doporučujeme

Jak dosáhnout největších úspor za energie?

E.ON Rádce vám rád poradí, jak na to.