Hlohem proti podzimní únavě a nemocím


Sdílejte:

Lidské tělo je vlastně taky malá továrna. Spotřebovává energii a na jejím základě vyrábí hodnoty pro sebe i své okolí. Jen místo kilowattů pracuje s kilojouly. Aby mohlo fungovat správně a dlouhodobě, musí se do něj věci k výrobě energie dopravit. Proto jsme pro vás připravili seriál receptů založených na takových potravinách, které jsou zdravé a energeticky hodnotné.

Přesně takové recepty má ráda i Kateřina Winterová z pořadu Herbář, která vás jimi pravidelně zásobuje u nás na ecoFuture. Tentokrát se podíváme na podzimní plody hlohu.


Je nejvyšší čas vyrazit do přírody a očesat tmavě rudé hložinky z hlohu obecného, který roste u lesních cest, v zahradách i v remízcích kolem polí. V pozdním jaře hloh zdobí krajinu nádhernými korunami keřů či stromů, obsypanými drobnými bílými kvítky, a na podzim se s námi dělí o malé  plody se stopkou, které stejně jako jeho květy léčí. Hloh se osvědčil jako bylina účinná při různých srdečních nedostatečnostech. Působí dokonce i na anginu pectoris, ale můžete ji použít na bušení srdce, arytmie, kornatění tepen, dušnost, vysoký tlak, ale i při nedostatku energie a nespavosti. Poraďte se se svým lékařem, určitě vám to potvrdí. Myslete však na to, že jeho účinky se dostaví až po dlouhodobém, pravidelném užívání.

Na hloh v přírodě narážím poměrně často. Docela mě překvapilo, kolik lidí si plete hloh s šípkem. Je pravda, že často rostou vedle sebe, ale šípky mají světlejší barvu a jsou větší oproti jemnějším tmavým hložinkám bez trnů.

V minulé sérii Herbáře nás překvapil náš producent, když oslovil své rodinné příslušníky mužského pohlaví a natočil s nimi recept na hlohovici do Herbáře. Pánové totiž hlohovici připravují už léta a perfektně nám předvedli, i s patřičnou dávkou moderátorského umu, recept na tenhle léčivý „špiritus“. Mě „alchymie“ s bylinami hrozně baví a macerace v alkoholu je velmi snadná na přípravu. Nejnáročnější je snad jen sběr, ale procházka na čerstvém vzduchu udělá dobře každému a šťopička hlohovice denně vám a hlavně vašemu srdci třeba prospěje.

hlohovice

Suroviny:

4 hrsti plodů hlohu
1 l slivovice
500 ml vody

Postup:

Hložinky vsypeme do demižonu a zalijeme polovinou slivovice. Uložíme na 2 měsíce do skleníku nebo na balkon. Maceraci v alkoholu svědčí pravidelné střídání teplot – ve dne teplo, v noci zima. Na začátku zimy slijeme a macerát uchováme. Hloh zalijeme zbylou slivovicí a uložíme na další 2 měsíce na teplé místo, třeba do sklepa ke kamnům nebo do kuchyně. Pak slijeme, macerát uchováme, hloh zalijeme vodou a necháme macerovat 4 týdny. Oba maceráty ze slivovice slijeme dohromady, a aby to nebylo tak silné, zředíme je výluhem z vody podle chuti.

hlohovice

hlohovice

Témata:
Sdílejte:

Doporučujeme

Vyhrajte dárky v hodnotě až 7 000 korun ve Vánoční elektrojízdě

V 18 městech na jihu Čech a Moravy můžete vyhrát hodnotné ceny nebo luxusní elektromobil na týden i s řidičem.