Jak se chová a pěstuje na Ekofarmě Javorník

Ačkoli ekologické hospodářství a potraviny v bio kvalitě dosahují v posledních letech nemalého obratu a farmářské trhy či nakupování od lokálních pěstitelů využívá stále více zákazníků, velké procento spotřebitelů při spatření označení bio v regálu supermarketu dostává osypky a raději utratí méně peněz za dovážené či chemicky upravené produkty. Já osobně chápu důvody obou stran a zastávám heslo „všeho moc škodí“. Ekologické hospodářství je však nutné vnímat v širším kontextu, a pokud je možnost podpořit správný, pokorný přístup místních hospodářů a konzumovat tak lokální vysoce kvalitní produkty, jsem za všemi deseti.

javorník

Podobný přístup vyznává i Ekofarma Javorník rozkládající své široké pastviny a pole na severu Moravy. Na svém růstu tvrdě pracovala, a tak se od roku založení 1988, kdy si jako družstvo pronajala zdejší pole, dnes vypracovala na ziskový podnik o 1 750 hektarech vlastní půdy. Úspěch farmy vychází především z poctivé práce založené přístupu k zemědělství, který umožňuje provázat nejrůznější hospodářské složky, od pěstování plodin a chovu hospodářských zvířat až po samotné zpracování a distribuci výsledných produktů. Všechny procesy procházejí důkladnou kontrolou (KEZ, laboratorní testy na pesticidy a těžké kovy v Kroměříži) a samotné vedení farmy si za čistotou a vysokou kvalitou stoprocentně stojí.

Svojí velikostí Ekofarma Javorník vypadá spíše jako střední firma než soukromá farma. Ovšem právě díky tomu může podnikat v tolika oborech a propojením získaných surovin podporovat přirozený hospodářský koloběh. Mléko putuje do mlékáren, kde se vyrábí nejen nejrůznější mléčné produkty, ale taktéž přísady do místní pekárny, ve které se krom toho částečně zpracovává i špaldová mouka, jeden ze zásadních zdejších produktů. Z masa chovného skotu se vyrábí skvělé masné produkty a podestýlka či další materiál ze stájí nakonec dává vzniknout skvělému přírodnímu hnojivu.

javorník

Celá farma zaměstnává více než 90 lidí, přičemž každou výrobní, zemědělskou či chovnou sekci zaštiťuje jeden odborný pracovník. Ten s oddělením nakládá jako se svým malým podnikem a majitel ekofarmy mu tak pouze vytváří vyhovující podmínky a propojení s ostatními okruhy hospodářství. Chovaný dobytek se volně pohybuje po rozlehlých pastvinách a veškeré krmivo pochází z místních polí. „Na naší farmě máme dojný skot, který z 500 kusů čítá 230 dojnic, 100 býků ve výkrmu a zbytek jsou telata a jalovice. Po narození se telata připustí na půl hodinky k matce, která je olíže, a poté telátka odcházejí do individuálních výběhů, kde jsou kojeny a odchovány do dvou měsíců,“ vysvětluje klasický postup místní vedoucí chovu. Stejně tak jako v případě chemického ošetření půdy se u chovu hledí na absenci veškerých umělých léčiv, antibiotik či hormonů. „Hledat alternativní léčebné cesty je složitější a nákladnější. Ačkoli ale využíváme povolených léčiv, nemocná kráva musí okamžitě od stáda. Do mléka se nesmí dostat ani stopa chemie,“ vysvětluje ředitel farmy Josef Tománek.

javorník

Kromě chovu skotu se farma soustředí především na produkci a zpracování mléka. Místní produkt se od klasického liší nejen kvalitou mléka, ale taktéž způsobem jeho zpracování, který přispívá k zachování výživových hodnot. Mléko se zde neodstřeďuje, ale homogenizuje a oproti klasické velkovýrobě tak obsahuje až o polovinu vyšší obsah tuku, bílkovin a dalších zdraví prospěšných látek.

Když se člověk rozhlédne po kraji, zdejší kopce pokrývají původně rozložené a terénem zvlněné pastviny a pole. Farma se svojí půdu snaží co nejpřirozeněji zasadit do původní krajiny a zachovat tak její přirozený ráz. Od svého založení z vysokého procenta omezila plochu pro ornou půdu a z většiny polí jsou nyní luka pro pasení chovaného dobytka. Farma k podpoře krajinářské tvorby využívá státních dotací, díky nimž může takto beze ztrát fungovat. Mimo pole a pastviny vesnici Javorník z jedné strany obklopuje taktéž ovocný sad, jehož sklizeň opylovaná místním včelstvem, povětšinou končí, kde jinde, než v palírně. K dobrým klobásám, chlebu a sýru přeci patří i kapka něčeho ostřejšího.

javorník

Odpůrce pšeničné mouky jistě potěší i zpracování špaldy, s jejímž pěstováním mají na Ekofarmě Javorník mnohaleté zkušenosti. Tu posléze melou ve spolupráci s mlýny PROBIO, a ačkoli v současné době stále více než 90 % produktů končí za našimi hranicemi, v Rakousku či Německu, nahrazování pšeničné mouky špaldovou si hledá stále více příznivců. Mezi nejsmělejší plány blízké budoucnosti pak patří pěstování koriandru, ostropestřce a pískavice. Tyto byliny v Čechách nemají velkou tradici, nicméně majitel firmy v nich spatřuje budoucnost nejen jako součást pokrmů, ale především v rámci jejich léčivých schopností. A s ohledem na historii celé firmy lze věřit, že se ve své intuici opět nespletl.

javorník

javorník

Témata:

Doporučujeme

Další
3 pražské second handy, které posouvají recyklaci na další level