Jak vzkřísit opuštěný komplex budov? Cihlami a zelení


Sdílejte:

V současné době představuje projektování nových staveb v souladu s přírodou pro architekty atraktivní výzvu. Ať už to jsou pasivní domy, budovy stavěné ze dřeva, nebo obnovování prostor, které zůstaly opuštěné a bez majitele (a jedním z možných řešení by bylo je zbourat a postavit na jejich místě lukrativnější objekty).

S komplexem opuštěných obchodních kanceláří si poradili architekti ze singapurské společnosti L Architects v malajsijském Johoru. Místo leží na pobřeží přímo naproti Singapuru, který opanoval přední příčky žebříčku nejčistších měst světa. Věděli jste například, že se tam veřejná prostranství sledují kamerami, u nichž sedí dokonce speciální oddíly a kontrolují, kdo odhodí na zem nedopalek nebo žvýkačku? Bez pokuty nezůstanete, ani když za sebou zapomenete spláchnout (ano, i tohle se sleduje) nebo si dáte snídani na ulici. Pravda, v tomhle se v Malajsii zachází poněkud do extrému, u nás nepředstavitelného. Nicméně následujícím nápadem by určitě nebylo na škodu nechat se inspirovat.

l achcs
zdroj: L Architects/Muhamad shafiq bin samsuri

Firma L Architects v opuštěném komplexu nalezla vhodné místo pro vybudování ředitelství a galerie a rozhodla se, že zachová původní lomené střechy a kovovou konstrukci, a aby tyto staré budovy oživila, spolehla se na přednosti přírodního materiálu, jakým jsou cihly. Docílila tak strukturované fasády, jež dobře zapadne do okolní krajiny. „V rámci tohoto projektu jsme chtěli experimentovat s různými způsoby, jak využít cihly k vytvoření fasády se zajímavou texturou a pokusit se ozvláštnit původní ploché povrchy budov. Svítí-li navíc na hravě uspořádané cihly ve fasádě mírně slunce, vytváří zajímavé stíny,“ říká hlavní architekt Lim Shing Hui.

Blok domů s výhledem na průliv se skládá z osmi třípatrových staveb vyvýšených nad zemí, aby pod sebou poskytovaly dostatek míst pro parkování. V současné době se obývá polovina z nich. Nevyužité čtyři budovy budou k dispozici v budoucnu a patří k té zajímavější části přestavby – jejich přední fasády jsou okrášleny zelenými popínavými rostlinami, které se pěstují na napjatých drátech. Vstup do komplexu, hala a recepce jsou umístěny v části, která mírně vyčnívá z řady ostatních budov a byla postavena s velkou skleněnou zdí. Díky ní je vnitřní prostor světlý a vzdušný a denní světlo může do prostoru proniknout hlouběji.

Témata:
Sdílejte:

Doporučujeme

Jak dosáhnout největších úspor za energie?

E.ON Rádce vám rád poradí, jak na to.