Mléko, které nevidělo krávu


Sdílejte:

Lidské tělo je vlastně taky malá továrna. Spotřebovává energii a na jejím základě vyrábí hodnoty pro sebe i své okolí. Jen místo kilowattů pracuje s kilojouly. Aby mohlo fungovat správně a dlouhodobě, musí se do něj věci k výrobě energie dopravit. Proto jsme pro vás připravili seriál receptů založených na takových potravinách, které jsou zdravé a energeticky hodnotné.

Přesně takové recepty má ráda i Kateřina Winterová z pořadu Herbář, která vás jimi bude pravidelně zásobovat. Dnes se s ní podíváme na rýži a ještě k tomu přidáme kokos.


Proč v tomto receptu používám hnědou rýži? Je totiž nebroušená. Tím pádem obsahuje více minerálů, vitamínů a vlákniny. Všechny tyto látky jsou zdraví prospěšné a je škoda, že se ze zvyku připravuje více pokrmů z rýže bílé, která je svým zpracováním o tyto prvky chudší.

Rýže je také zdrojem energie a bílkovin. Proto je velmi oblíbená u sportovců při nabírání svalové hmoty. Je také bezlepková a připravená jako rostlinné mléko může být skvělou alternativou pro lidi trpící alergií na lepek i laktózu, což bohužel bývá časté. To ale nejsou všechny benefity rýže. Díky obsahu minerálních látek je dobrá na vlasy, nehty i kůži. Je lehce stravitelná a neobsahuje cholesterol. Pomáhá udržovat hladinu krevního cukru, tím prospívá diabetikům. Také bojuje s vysokým krevním tlakem a podporuje vylučování vody a zplodin metabolismu z těla ven. Ač se to nezdá, obyčejná rýže a její konzumace je pro nás přínosná a ani to častokrát nevíme.

Bohužel se rýže nedá pěstovat jinde než v subtropickém pásmu. Můžeme být tedy rádi, že k nám byla dovezena už v šestnáctém století ze Španělska a jako příloha se uchytila i v české kuchyni. Doporučuji vám tedy na tento recept použít rýži hnědou a nejlépe v bio kvalitě. Určitě si vlastní rýžové mléko s kokosem vychutnáte stejně jako já.

mléko

Suroviny:

2 díly hnědé rýže
1 díl strouhaného kokosu
6 dílů vody
vanilka

Postup:

Rýži pražíme asi 5 min na pánvi. Kokos s rýží zalijeme vodou a necháme přes noc stát. Poté nalijeme směs do mixéru a mixujeme několik minut na jemno, až tekutina zbělá. Poté už jen zbývá přecedit přes plátýnko.

mléko1

mléko2

mléko3

Témata:
Sdílejte:

Doporučujeme

Pro 20 nejrychlejších máme vstupenku zdarma na veletrh GO/REGIONTOUR v Brně