NÁVOD: Jak obarvit velikonoční vajíčka bez umělých barviv

Barvení vajíček patří společně s pletením pomlázky, setím oseníčka a pečením beránka ke klasickým velikonočním tradicím. Obarvit sytě a rovnoměrně všechna vajíčka dnes není s potravinářskými barvami žádný složitý úkol. Co když se ale právě v nedokonalosti, originalitě a experimentu ukrývá to pravé umění?

Vajíčka

Umělá potravinová barviva přišla na svět s průmyslovou revolucí a dnes se používají při výrobě většiny potravin a nápojů. Můžeme je rozdělit na přírodní (rostlinné, živočišné a nerostné zdroje) a syntetická (přečištěný ropný produkt). Právě s nimi jsou spojovány nejrůznější nežádoucí účinky negativně ovlivňující lidské zdraví. Nejčastěji jmenovanou látkou je tartrazin, který může způsobovat především dětskou hyperaktivitu, a mimo to taktéž nejrůznější alergické reakce, migrénu či astmatické záchvaty. Při barvení se látka dostává skrze skořápku přímo k vejci, a její využívání tak není zrovna nejvhodnějším řešením.

Ačkoli by vás to možná nikdy nenapadlo, v kuchyni, spíži či na zahradě narazíte na nespočet zaručených a zdravotně naprosto nezávadných přírodních barviv. Zamyslete se, kolikrát jste si již postěžovali na kurkumu, borůvky či červenou řepu, které vám nevzhledně při konzumaci zabarvily zuby a jazyk. Stejně tyto suroviny fungují i při barvení vajíček. Přírodní barviva získaná z ovoce, zeleniny či kuchyňských surovin se skvěle vpíjí do skořápky a vytváří jedinečné odstíny, kterých pomocí standardních kupovaných barviv nikdy nedocílíte. Výsledná barevnost závisí na odstínu a kropenatosti vajíčka, a každý kus je tak naprostý originál. Přírodní barvení vajíček představuje nejen alternativní ekologickou, ale především zdravotně nezávadnou cestu, navíc funguje jako zajímavý domácí pokus, který ocení vaše děti i vy samotní. Přinášíme vám inspirační výčet základních surovin, díky kterým budou letošní Velikonoce opět o něco zajímavější.

Suroviny pro barvení vajíček

Suroviny pro různé barevnosti:

šedohnědá
1 litr červeného vína

fialová
mražené lesní borůvky

světle žlutá
šafrán

hnědá
cibulové slupky
dubová kůra

kanárkově žlutá
kurkuma

modrá
červené zelí

zelená
špenát
kopřivy

červená
šustí z červené cibule a pokrájená červená řepa

černá
saze

Přírodní barvení vajíček

Postup:
Při barvení těmito ingrediencemi postupujeme vždy stejně. Suroviny nejprve rozvařte zhruba 10 minut ve vodě s octem v poměru zhruba jeden panák (0,4 decilitru) na ¾ litru vody. Pak přidejte čerstvá vajíčka, která 10 minut vařte, a odstavte z ohně. Pokud toužíte po opravdu jasných a zářivých barvách, nechejte je v barevném nálevu alespoň 2 dny a průběžně otáčejte. Dbejte především na to, aby vajíčko zůstalo po celou dobu barvení zcela ponořené. Čím více jednotlivých ingrediencí dáte vařit, tím bude barva sytější.

Přírodní barvení vajíček

Vajíčka

Přírodní barvení vajíček

Témata:

Doporučujeme

Další
NÁVOD: Jak se domácí cestou zbavit plevele