Barvení vajíček patří společně s pletením pomlázky, setím oseníčka a pečením beránka ke klasickým velikonočním tradicím. Obarvit sytě a rovnoměrně všechna vajíčka dnes není s potravinářskými barvami žádný složitý úkol. Co když se ale právě v nedokonalosti, originalitě a experimentu ukrývá to pravé umění?
Umělá potravinová barviva přišla na svět s průmyslovou revolucí a dnes se používají při výrobě většiny potravin a nápojů. Můžeme je rozdělit na přírodní (rostlinné, živočišné a nerostné zdroje) a syntetická (přečištěný ropný produkt). Právě s nimi jsou spojovány nejrůznější nežádoucí účinky negativně ovlivňující lidské zdraví. Nejčastěji jmenovanou látkou je tartrazin, který může způsobovat především dětskou hyperaktivitu, a mimo to taktéž nejrůznější alergické reakce, migrénu či astmatické záchvaty. Při barvení se látka dostává skrze skořápku přímo k vejci, a její využívání tak není zrovna nejvhodnějším řešením.
Ačkoli by vás to možná nikdy nenapadlo, v kuchyni, spíži či na zahradě narazíte na nespočet zaručených a zdravotně naprosto nezávadných přírodních barviv. Zamyslete se, kolikrát jste si již postěžovali na kurkumu, borůvky či červenou řepu, které vám nevzhledně při konzumaci zabarvily zuby a jazyk. Stejně tyto suroviny fungují i při barvení vajíček. Přírodní barviva získaná z ovoce, zeleniny či kuchyňských surovin se skvěle vpíjí do skořápky a vytváří jedinečné odstíny, kterých pomocí standardních kupovaných barviv nikdy nedocílíte. Výsledná barevnost závisí na odstínu a kropenatosti vajíčka, a každý kus je tak naprostý originál. Přírodní barvení vajíček představuje nejen alternativní ekologickou, ale především zdravotně nezávadnou cestu, navíc funguje jako zajímavý domácí pokus, který ocení vaše děti i vy samotní. Přinášíme vám inspirační výčet základních surovin, díky kterým budou letošní Velikonoce opět o něco zajímavější.
Suroviny pro různé barevnosti:
šedohnědá
1 litr červeného vína
fialová
mražené lesní borůvky
světle žlutá
šafrán
hnědá
cibulové slupky
dubová kůra
kanárkově žlutá
kurkuma
modrá
červené zelí
zelená
špenát
kopřivy
červená
šustí z červené cibule a pokrájená červená řepa
černá
saze
Postup:
Při barvení těmito ingrediencemi postupujeme vždy stejně. Suroviny nejprve rozvařte zhruba 10 minut ve vodě s octem v poměru zhruba jeden panák (0,4 decilitru) na ¾ litru vody. Pak přidejte čerstvá vajíčka, která 10 minut vařte, a odstavte z ohně. Pokud toužíte po opravdu jasných a zářivých barvách, nechejte je v barevném nálevu alespoň 2 dny a průběžně otáčejte. Dbejte především na to, aby vajíčko zůstalo po celou dobu barvení zcela ponořené. Čím více jednotlivých ingrediencí dáte vařit, tím bude barva sytější.