„Ostatní firmy nabízí v biokvalitě pouze část sortimentu, my jsme výjimkou," říká Martin Hutař, zakladatel Probio

Hluboké tmavé lesy, pole a louky v okolí Králického Sněžníku opřádá tajemná atmosféra. Mezi kopci se povaluje mlhovina, rosa se sráží na stéblech vysoké trávy a celý kraj leží v neurčitém horském bezčasí na míle vzdáleném ruchu velkoměst. Ponuré Sudety ukrývají pod tíhou nedávné historie mnoho vegetací i jimi pohlcených a znovuobjevených hospodářských stavení. A právě jejich síla a energie pohltila i Martina Hutaře a Karla Matěje. „Ten kraj je pro mne nezaměnitelný z mnoha důvodů. Může za to jeho drsná příroda, s níž jsem se potkával od dětských let. Pořád mne příjemně zamrazí při podzimním troubení staroměstských jelenů,“ vzpomíná Martin Hutař. Takto romanticky a upřímně začal rozhovor s největšími producenty biopotravin u nás, se společností Probio.

Majitelé Probio - Karel Matěj a Martin Hutař
Majitelé Probio - Karel Matěj a Martin Hutař

Před 25 lety se Martin Hutař a Karel Matěj rozhodli, že po vzoru vlastních předků chtějí žít a pracovat v horách. Jak všichni dobře víme, hory nejsou krajem lenochů a zdejší obživa neposkytuje příliš mnoho možností. Skýtá však nedoceněný prostor pro rozvoj ekologického zemědělství. Ve Starém Městě pod Králickým Sněžníkem tak začala vyrůstat malá společnost Probio, první projekt na výrobu českých biopotravin stojící u zrodu všech kroků rozvoje českého ekologického zemědělství (tvorba  a rozšíření zákona EZ, vznik certifikací, akreditace nových produktů, akceptace biopotravin na MZE a mnoho nejrůznějších významných ocenění). Ačkoli se firma v současné době rozrostla až ke 120 zaměstnancům a nabízí více než 1500 produktů, její filozofie a přístup i láska k poctivé práci zůstávají stejné. „Je tu klid, končí tu železniční trať a lišky tady dávají dobrou noc. A proto se nám tu žije a pracuje moc dobře. Milujeme okolní přírodu, vážíme si jí a obdivujeme její proměny v průběhu celého roku,“ dodává pan Hutař.

sklizeň
Sklizeň pohanky u Velkých Hostěrádek

„Začátky podnikání tady u nás nebyly nijak jednoduché. Hledali jsme inspiraci ve zkušenostech lidí žijících zde mnoho generací před námi. Pátrali jsme v historické literatuře a postupně zjistili, že se v místní krajině výborně dařilo pšenici špaldě a pohance.“ Probio se tak začalo věnovat pěstování a zpracování zásadně těchto dvou plodin. Pohanka je hodnotná především pro vysoký obsah rutinu – vitaminu významně snižujícího kornatění cév, ačkoli dnes ji vyhledávají především celiaci pro absenci lepku. Během let se výroba rozrostla a s ní i sortiment, ve kterém dnes najdeme nejrozmanitější produkty od mouky, krup, krupice, těstovin až po luštěniny a obiloviny  – vše ve 100% biokvalitě. Hlavní prioritou ovšem zůstávají výživově bohaté celozrnné mouky a stále upozaďované luštěniny. Díky ekologickému přístupu plodiny nedegenerují a obsahují tak stovky důležitých nutričních látek, které v případě průmyslového zpracování ze surovin ve velkém procentu vymizí. „Neustále se objevují dotazy, zda by nebylo dobré mít alespoň část produktů konvenčních z průmyslového zemědělství. Vysvětluji, že to není cesta. Nechceme mást naše zákazníky. Jednou jsme se tak narodili, tak to tak dělejme,“ dodává pan Hutař.

Pohanka
Dozrávající Pohanka

Ekologické zemědělství s sebou nese mnoho složitostí, nicméně v rámci zachování půdy i zdraví výsledných produktů je zcela neoddiskutovatelným přínosem. Pěstění a zpracování společností Probio veškeré zásady ekologického zemědělství zastává a vylučuje tak jakýkoli obsah herbicidů, insekticidů, fungicidů, růstových morforegulátorů, průmyslových hnojiv, léků, hormonů, chemických dochucovadel a mnoha dalších nežádoucích látek. „Chtěl bych připomenout, že většina těchto látek ještě před několika desítkami let tady nebyla a šlo to i bez nich,“ poznamenává Martin Hutař.

Více se o ekologickém zemědělství, krajině, půdě a suchu dozvíte v našem nedávném článku.

Z vlastní farmy jim však suroviny nestačí (pokrývá cca 15 % spotřeby), a tak je odebírají od dalších českých dodavatelů. Spolupracují taktéž s polskými farmáři, kteří od nich hospodaří na druhé straně kopce. Veškeré suroviny prochází přísnou kontrolou KEZ, certifikací IFS a navíc provádějí pravidelné rozbory vzorků ve vlastních laboratořích. Až poté teprve následuje samotné zpracování v jejich bio mlýnech a balírnách. Před výdejem na prodejny navíc proběhne konečný odběr vzorku z každé šarže a zboží je tak pod neustálou a důkladnou kontrolou.

Mlýn Probio

Jakožto první a v současnosti v podstatě jediná firma zabývající se výrobou a distribucí produktů čistě v biokvalitě je Probio zřejmě nejvhodnějším kandidátem ke zhodnocení chování ostatních společností i samotného zákazníka v tomto sektoru. „Ostatní firmy nabízí v biokvalitě pouze část sortimentu, jsme tedy v podstatě opravdu výjimkou. Tento fakt nás ovšem bohužel v současné situaci znevýhodňuje. Zákazník totiž nerozlišuje mezi natural, přírodní, farmářské apod. versus bio. Toto označení má u zákazníků jaksi pokřivenou pověst. Češi to mají asi v povaze – ničemu nevěřit. Naštěstí se mladá generace k biopotravinám dostává z druhé strany. Díky obrovskému zatížení životního prostředí pesticidy, znečišťování vody, brutálnímu úbytku hmyzu, ptáků, mikroorganismů, degradaci půdy a především zatěžování životního prostředí plasty reagují naši zákazníci na bezobalový prodej, který jsme pomohli zavést v několika desítkách bioprodejen. Díky těmto environmentálním aspektům věříme, že se nám zákazníci vrátí, protože to vše je v EZ samozřejmostí. A právě proto vyhledáváme zákazníky, kteří si vedle kvalitních potravin cení všech těch environmentálních hodnot a také ty, co si uvědomí, že je potřeba vařit a jíst jednoduše z kvalitních surovin. Věříme, že jich bude přibývat,“ uzavírá rozhovor Martin Hutař.

Mlýn Probio

balírna

Témata:

Doporučujeme

„Ostatní firmy nabízí v biokvalitě pouze část sortimentu, my jsme výjimkou," říká Martin Hutař, zakladatel Probio
Další
Kytky od potoka - česká firma v boji proti dováženým květinám