Posilte před zimou svou imunitu dýňovým sirupem


Sdílejte:

Lidské tělo je vlastně taky malá továrna. Spotřebovává energii a na jejím základě vyrábí hodnoty pro sebe i své okolí. Jen místo kilowattů pracuje s kilojouly. Aby mohlo fungovat správně a dlouhodobě, musí se do něj věci k výrobě energie dopravit. Proto jsme pro vás připravili seriál receptů založených na takových potravinách, které jsou zdravé a energeticky hodnotné.

Přesně takové recepty má ráda i Kateřina Winterová z pořadu Herbář, která vás jimi pravidelně zásobuje u nás na ecoFuture. Tentokrát se podíváme na na přípravu řepného sirobu, zdroje energie našich babiček.


Vzpomínám si na svou úplně první dýni Hokkaidó, kterou jsem dostala od sestřenice. Měla jsem z ní obrovskou radost a zároveň vůbec nevěděla, co s ní. Pár měsíců strašila za oknem (pokud jí totiž dobře skladujete, tzn. v suchu a chladnu, vydrží až půl roku), pak jsem se ale rozhoupala a podle Hanky Zemanové uvařila první polévku z dýně. To bylo už před deseti lety. Od té doby jsou dýně všech možných odrůd a chutí na našem stole jako doma. Od pozdního léta až do Vánoc. Na Nový rok teda dýně už nemůžeme ani cítit, jak jsme jich nabažení, ale poctivě sušíme semínka a těšíme se na jarní sázení.

Dýně patří mezi byliny léčivky. Hokkaidó je skvělou zásobárnou vitamínů a minerálů na zimu. Svými účinky posiluje imunitní systém, ulevuje ledvinám a je dobrá na srdce a slinivku. A skvělá je i na talíři. Dýně se u nás pečou, vaří, mixují... Jíme je na sladko i na slano. Zrovna dojídám dýňové vafle a chci vám napsat, že sirup z dýní prostě musíte vyzkoušet. Můžete ho nalít jak na palačinky, tak třeba do kávy. Odrůda Hokkaidó se na přípravu sirupu hodí nejlépe. Má totiž po uvaření či upečení přirozeně nasládlou a oříškovou chuť. A i když je dýňový sirup spíše podzimním receptem, svými ingrediencemi a vůní mě táhne blíž a blíž k Vánocům, na které se letos opravdu moc těším. Doufám, že i vám zpříjemní to čekání na krásný čas a provede vás zbytkem podzimu a zimou až do jara.

dynovy sirup

Suroviny:

150 ml vody
150 ml javorového sirupu
3 polévkové lžíce dýňového pyré
kousek čerstvého zázvoru
2 tyčky skořice
2 čajové lžičky hřebíčku
1/2 strouhaného muškátového oříšku

Postup:

Začneme přípravou dýňového pyré. Tedy rozpůlíme malou dýni, zbavíme ji semínek a nakrájíme na kousky. Poté ji povaříme doměkka a rozmixujeme. Pyré si poté dáme do kastrůlku a přidáme vodu s javorovým sirupem. Do směsi nastrouháme kousek zázvoru (klidně i neloupaného), množství záleží na vaší chuti. Přidáme zbylé ingredience a přivedeme k varu. Jakmile ho dosáhneme, stáhneme trochu teplotu a mírně povaříme po dobu cca 10 minut. Poté necháme celou směs zchladnout a přecedíme ji přes jemné sítko. Hotový dýňový sirup uchováváme v lednici.

dynovy sirup

dynovy sirup

dynovy sirup

Témata:
Sdílejte:

Doporučujeme

Jak dosáhnout největších úspor za energie?

E.ON Rádce vám rád poradí, jak na to.