Příprava řepného sirobu, cukru našich babiček


Sdílejte:

Lidské tělo je vlastně taky malá továrna. Spotřebovává energii a na jejím základě vyrábí hodnoty pro sebe i své okolí. Jen místo kilowattů pracuje s kilojouly. Aby mohlo fungovat správně a dlouhodobě, musí se do něj věci k výrobě energie dopravit. Proto jsme pro vás připravili seriál receptů založených na takových potravinách, které jsou zdravé a energeticky hodnotné.

Přesně takové recepty má ráda i Kateřina Winterová z pořadu Herbář, která vás jimi pravidelně zásobuje u nás na ecoFuture. Tentokrát se podíváme na přípravu řepného sirobu, zdroje energie našich babiček.


Vždycky, když jsme v televizním Herbáři (nebo spíše v jeho zákulisí) připravovali něco z cukrové řepy, hlásili se páni osvětlovači nebo i jiní pamětníci, že si vybavují, jak jim babička nebo maminka v dětství připravovala řepánky nebo řepný sirob. Dokonce náš asistent režie, třicátník, si z placu odvážel hotový sirup z řepy. Chtěl si tak připomenout sladké chvíle se svou babičkou, která mu sirob vařívala a dávala ho do nudlí. On sám nás překvapil, když si sirobem dochucoval pečenou krůtu. Náš režisér vzpomíná, že když jeho babička vařila sirob, celá místnost se zapařila a zamlženými okny se nedalo koukat ven. Zní to krásně romanticky. Příprava sirobu je celkem zdlouhavá, ale myslím, že by si ho měl jednou za život uvařit každý. Snad pro ty karamelově sladké chvíle budoucích vzpomínek. Víte, kde na podzim seženu cukrovou řepu? Počkám si za rohem u zatáčky. Vždycky, když projede náklad’ák naložený řepou, jde se sbírat to, co spadlo z korby. Tak to prý dělaly ženské na vesnici. Sehnat cukrovou řepu není snadné, ale občas ji někdo nabízí na internetu nebo si ji můžete vypěstovat na zahradě. Cukrová řepa má výrazně sladkou chuť. Vlastně se moc syrová nedá jíst. Už chápu, proč tak chutná zvířatům. Sirob je vlastně polotovarem k výrobě cukru a mělo by se sním jako se sladidlem zacházet. Tedy s mírou. Sirob se dá koupit i hotový, takže ho můžete nejdřív otestovat, jak vám chutná, a pak si připravit svoje vlastní mlsání. Tak hodně energie do vaření!  Vánoce se blíží a sirob se hodí na pečení sladkých pokrmů, ale i na maso. Perníčky se sirobem budou nejlepší.

sirob

Suroviny:

3 kg cukrové řepy

Postup:

Řepu oloupeme, nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou až po okraj a vaříme doměkka, zhruba 2 hodiny. Slijeme, ale nálev ponecháme. Řepu vylisujeme a šťávu promícháme s nálevem. Vaříme, až tekutina zhoustne a přebytečná voda se odpaří. V průběhu vaření sbíráme pěnu. Hnědá hmota konzistence medu je sirob – rozlijeme ho do čistých suchých sklenic a zavaříme, alespoň 20 minut na 80 °C. Uchováváme v chladu.

sirob

sirob

Témata:
Sdílejte:

Doporučujeme

Vyhrajte dárky v hodnotě až 7 000 korun ve Vánoční elektrojízdě

V 18 městech na jihu Čech a Moravy můžete vyhrát hodnotné ceny nebo luxusní elektromobil na týden i s řidičem.