RECEPT: Energetické puky ze superpotravin


Sdílejte:

Lidské tělo je vlastně taky malá továrna. Spotřebovává energii a na jejím základě vyrábí hodnoty pro sebe i své okolí. Jen místo kilowattů pracuje s kilojouly. Aby mohlo fungovat správně a dlouhodobě, musí se do něj věci k výrobě energie dopravit. Proto jsme pro vás připravili seriál receptů založených na takových potravinách, které jsou zdravé a energeticky hodnotné.

Přesně takové recepty má ráda i Kateřina Winterová z pořadu Herbář, která vás jimi od teď bude pravidelně zásobovat. Dnes se s ní podíváme na superpotraviny oves a matcha.

raw puk

Energetické tyčinky, či v tomto případě „puky“, se perfektně hodí jako svačinka na zimní svah nebo jako osvěžení na letní túru po horách. Můžete si ji vzít s sebou do práce, dát ji dětem do školy nebo si ji vychutnat před návštěvou posilovny.

Obsažené ovesné vločky mají spoustu příznivých účinků na lidský, ale i zvířecí organismus. Oves má vysokou energetickou a výživovou hodnotu a díky pomalému vstřebávání obsaženého škrobu je zdrojem rovnoměrně se uvolňující energie ze sacharidů. Těch má oves opravdu hodně, což ocení hlavně sportovci a rychle rostoucí děti. Na ovsu je skvělé, že má široké spektrum přípravy, která není vůbec náročná, ať už jde o kaše, zavářky do polévek, odvary do koupelí při ekzému, jako mouka na pečení nebo právě úplně snadné energetické „puky“ z ovesných vloček. 

Přidaný matcha tea, tedy kvalitní zelený čaj, nejen krásně zeleně barví, ale dodá ovesné směsi další velice prospěšné látky. Matcha tea je superpotravina a jeho jemně rozemleté, chlorofylem nadupané lístky čaje dokáží člověka povzbudit a projasňovat mysl. Obsahují také obrovské množství antioxidantů a pomáhají při redukčních dietách. Matcha tea tedy detoxikuje, posiluje imunitu, bojuje se špatným cholesterolem, posiluje paměť a taky skvěle chutná.

Ovesná tyčinka s matcha tea vám dodá klidnou energii po celý den.  

raw puk2

Suroviny:

200 g ovesných vloček
130 g dýňových semínek
20 g pufovaných cereálií (pohanka, rýže…)
100 g sušených brusinek
1 pl matcha tea prášku
130 ml sirupu z agáve, rýže, javoru (nebo jejich libovolná kombinace)
2 pl kokosového oleje

Postup:

Nejprve troubu předehřejeme na 160 °C. Než dosáhne požadované teploty, smícháme vločky a semínka na plechu vyloženém pečicím papírem. Poté směs pečeme 10 až 15 min. Rozpuštěný olej a sirup smícháme se suchými ingrediencemi a rychle zamícháme.

Do lehce vymazané silikonové formy na muffiny dobře vtlačíme vločkovou směs a necháme v lednici 2 hodiny ztuhnout. Energetické „puky“ vydrží až 2 týdny v chladu. Tuto směs můžete vtlačit i do pekáčku či hranaté misky vyložené pečicím papírem a krájet ze ztuhlé směsi na tyčinky.

raw puk3
raw puk4

Témata:
Sdílejte:

Doporučujeme

Startuje 9. ročník soutěže E.ON Energy Globe

Oceňujeme ty nejlepší ekologické, energeticky úsporné a inovativní projekty a nápady.