RECEPT: Jarní detoxikační kopřivový čaj


Sdílejte:

Lidské tělo je vlastně taky malá továrna. Spotřebovává energii a na jejím základě vyrábí hodnoty pro sebe i své okolí. Jen místo kilowattů pracuje s kilojouly. Aby mohlo fungovat správně a dlouhodobě, musí se do něj věci k výrobě energie dopravit. Proto jsme pro vás připravili seriál receptů založených na takových potravinách, které jsou zdravé a energeticky hodnotné.

Přesně takové recepty má ráda i Kateřina Winterová z pořadu Herbář, která vás jimi pravidelně zásobuje u nás na ecoFuture. Tentokrát se podíváme na přípravu detoxikačního čaje z kopřiv.


Už od malička jsme vychováváni, že kopřiva je plevel ošklivý a žahavý a je radno se mu vyhýbat. Ani já nebyla dlouho výjimkou. Snad až někdy před lety jsem se s kopřivou a jejím využitím obeznámila podrobněji a od té doby na ni nedám dopustit. Kopřiva je na zahradě úžasný soupeř. Vymezíte jí prostor, necháte ji žít si po svém a ona se vám odmění listy, natí, kořeny na různé čaje, pokrmy i šampony. Ale jakmile využije vaší slabé chvilky, boj s jejími oddenky na záhoně se stává noční můrou. I tak mám kopřivu ráda a cením si jí často nad ostatní byliny. Krásně o ní píše Maria Treben a vtipně zase Dědek kořenář – jejich texty stojí za přečtení. Oba doporučují jarní popíjení čerstvého záparu-čaje z kopřiv pro její schopnost stimulovat látkovou výměnu v celém těle a podporovat krvetvorbu. Kopřiva je také močopudná a nabíjí naše znavené schránky po zimě energií pro tělo i hlavu. Jak píše Dědek kořenář, je to takový ženšen našich zahrad, luk a lesů. Čaj z čerstvě nasekaných lístků mladých kopřiv je dokonce lahodný. Alespoň tedy pro mě. Mám jeho popíjení spojené s ostrým jarním sluncem a také s herečkou  Lubou Skořepovou, která nám o něm básnila v maskérně před představením a vždy ho všem naslouchajícím na jaře doporučovala. Snad i díky němu se dožila tak požehnaného věku. A to chci taky. Těš se, kopřivo! Já se těším na tebe!

kopřivy

Suroviny:

hrstka čerstvých listů kopřivy dvoudomé
250 ml vroucí vody

Postup:

Kopřivu nasekáme na kousky a v hrnku zalijeme vroucí vodou. Přikryjeme třeba talířkem a necháme cca 20 minut zapařit. Poté pijeme zhruba 14 dní každý den ráno a večer na lačno, vždy čerstvý šálek po doušcích.

kopřivy

Témata:
Sdílejte:

Doporučujeme

Jak dosáhnout největších úspor za energie?

E.ON Rádce vám rád poradí, jak na to.