Quinoa, potravina budoucnosti


Sdílejte:

Lidské tělo je vlastně taky malá továrna. Spotřebovává energii a na jejím základě vyrábí hodnoty pro sebe i své okolí. Jen místo kilowattů pracuje s kilojouly. Aby mohlo fungovat správně a dlouhodobě, musí se do něj věci k výrobě energie dopravit. Proto jsme pro vás připravili seriál receptů založených na takových potravinách, které jsou zdravé a energeticky hodnotné.

Přesně takové recepty má ráda i Kateřina Winterová z pořadu Herbář, která vás jimi bude pravidelně zásobovat. Dnes se s ní podíváme na quinou.


Sushi je součástí mého jídelníčku hlavně v letním období, kdy mě osvěží a nezatěžká moje tělo dlouhým trávením. Pořádáme občas také sushi párty a užíváme si rolování s dětmi i přáteli. Nejsem žádný znalec sushi kultury, ale pečlivě si vybírám suroviny, ze kterých doma rolky připravuji. Tak už mám stabilně v lednici kvalitní wasabi, rýžový ocet, nakládaný zázvor, sójovku, řasy a rýži. Ale hned vedle ní stojí ve spíži quinoa, a tak mě napadlo zkusit ji urolovat jako sushi. Podobné recepty jsem už viděla v knihách i na internetu, tak jsem se o to pokusila také.

Quinoa neboli merlík čilský je jednoletá bylina podobná laskavci a původem je z horských oblastí jihoamerických And. Je to prastará pseudoobilnina, která se objevila už 7 000 let př. n. l. Díky svým účinkům na zdraví člověka (superpotravina, antioxidant, vhodná k redukčním dietám, zdroj kompletních bílkovin, zásadotvorná potravina, prevence osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění, vhodná pro těhotné a kojící ženy atd.) se stala v Evropě a Severní Americe velmi populární. I když je velmi drahá, její konzumace stále roste, a to bohužel i na úkor původních pěstitelů a za cenu znečištování půdy umělými hnojivy.

Je proto lepší kupovat quinou v bio kvalitě a nebo fair trade. Snad i vám zachutná quinoová rolka na způsob sushi a zkusíte i jiné recepty z této superstar mezi potravinami, které pro vás připravím příště. Hezké rolování!

quinoa

Suroviny:

1 hr bílé quinoy
2 hr vody
1 balíček nori řas na přípravu sushi
1 mango
1 okurka
1 avokádo
klíčky červené řepy
rýžový ocet
agáve nebo javorový sirup
sůl
nakládaný zázvor
wasabi

Postup:

Nejprve quinou namočíme na 10 min do studené vody. Vodu slijeme. Přidáme 1 díl quinoy na 2 díly vody a vaříme zhruba 20 minut do změknutí. Pokud zbývá stále trochu vody, můžeme quinou odstavit a nechat dojít. Budeme ji potřebovat vychladlou.

Mezitím si oloupeme okurku, rozpůlíme ji a vydlabeme lžičkou semínka. Pak okurku nakrájíme na tenčí hranoly. Avokádo a mango oloupeme a nakrájíme podobně. V misce si připravíme kyselosladkoslaný nálev na quinou. Lžíci rýžového octa smícháme se lžičkou sirupu, přidáme velkou špetku soli a dolijeme jednou lžící vody. Takto si připravíme základní nálev a podle chuti ho ředíme dalšími lžičkami vody. Tento nálev vmícháme do zchladlé quinoy, nesmí nám v něm ovšem plavat.

Na balicí podložku na sushi položíme plát řas a quinou umístíme do spodní třetiny. Poklademe ji podle nálady hranoly ovoce, zeleniny a klíčky řepy. Zabalíme. Jde to hůř než u sushi rýže, protože quinoa není tak lepkavá, ale trocha trpělivosti vám určitě pomůže. Konec řas můžeme potřít vodou nebo nálevem, aby se rolka nerozpadla. Pak už jen nařežeme ostrým nožem na dvě půlky a podáváme se sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem a wasabi.

quinoa1

quinoa2

quinoa3

 

Témata:
Sdílejte:

Doporučujeme

Startuje 9. ročník soutěže E.ON Energy Globe

Oceňujeme ty nejlepší ekologické, energeticky úsporné a inovativní projekty a nápady.