RECEPT: Super energetické oříškové máslo

Lidské tělo je vlastně taky malá továrna. Spotřebovává energii a na jejím základě vyrábí hodnoty pro sebe i své okolí. Jen místo kilowattů pracuje s kilojouly. Aby mohlo fungovat správně a dlouhodobě, musí se do něj věci k výrobě energie dopravit. Proto jsme pro vás připravili seriál receptů založených na takových potravinách, které jsou zdravé a energeticky hodnotné.

Přesně takové recepty má ráda i Kateřina Winterová z pořadu Herbář, která vás jimi pravidelně zásobuje u nás na ecoFuture. Tentokrát se podíváme na přípravu oříškového másla.


Pokaždé nám po Vánocích zbyde ve spíži spousta ořechů. Znáte to, plastový pytlík se zbytkem lískových oříšků, ještě nevyloupané vlašáky od podzimu, mandle na váhu v potrhaném papírovém obalu, rozsypané kešu na polici... Všude se to na mě sype a jsem líná udělat pořádek. To ale hrozí zkáza od molů nebo ořechy prostě žluknou. A to je pak velká lítost. Rozhodla jsem se, že všechny oříšky sesypu na kupu, obaly vytřídím, uvolní se mi místo ve spíži a ořechy uchovám v chladu, aby déle vydržely. Vyrobím si domácí ořechové máslo do lednice. Jestli jste si někdy nějaké kupovali v obchodě, bylo asi dost drahé a obsahovalo třeba i přídatné látky, které nejsou zrovna moc v pohodě. To je lepší „vyluxovat“ spižírnu a zbytky nebo přebytky zpracovat doma. Samotné ořechy jsou dražší surovina a je škoda, když se zkazí. Ořechy jsou totiž nejenom pochoutkou, ale i důležitým zdrojem bílkovin a esenciálních mastných kyselin. Zkrátka nám pomáhají budovat tělo a vyživovat hlavně mozek. Podporují totiž nervy, paměť, soustředění a duševní čilost! Tento recept je naštěstí tak jednoduchý, že pokud máte deficit v této oblasti, nebude problém si ořechové super máslo připravit a doplnit všechny potřebné látky k dalším výkonům. A co s ním? Chutná samotné jako zdravé mlsání, nebo na celozrnném toastu či domácí sušence ke svačině. Děti to jistě ocení a vy určitě taky. Tak na výkony.

 

máslo

Suroviny:

lískové ořechy
vlašské ořechy
kešu ořechy
para ořechy
mandle
1 pl oleje z ořechů (lískový, vlašský, mandlový)

Postup:

Po jedné hrsti od každého druhu ořechů dáme společně do misky a namočíme alespoň na 2 hodiny. Pak ořechy slijeme, lehce v utěrce osušíme a dáme do mixéru. Mixujeme, až se rozemleté oříšky začnou lepit na stěnu mixovací nádobky. Přidáme olej a mixujeme, až je hmota kompaktní a má podobu hrubšího hustého krému. Pokud máte výkonný mixér, není potřeba přidávat olej. Ořechy ho díky vysokým otáčkám a síle mixéru pustí tak akorát. Ořechové máslo přendáme do sklenice, zavíčkujeme a uchováme v lednici. Vydrží zhruba 1 měsíc.

 

máslo

Témata:

Doporučujeme

Jak dosáhnout největších úspor za energie?

E.ON Rádce vám rád poradí, jak na to.