Šípkové nepečené cukroví vás bude v zimě zásobovat energií


Sdílejte:

Šípkové větvičky si  stříhám do vázy hned, jak se objeví červené plody. Jsou pro mě prvním poslem podzimu a mám z nich vždycky velkou radost. Zatím jsou ještě tvrdé, ale s prvními mrazíky šípky povolí a zesládnou. To je nejvyšší čas vyrazit ven a nasbírat  si jich plný košík do zásoby. Nejlepší je ovšem „vysosat“ je přímo na místě. Pěkně si jeden opatrně utrhnout a vysát sladkou dužinu rovnou do pusy. Stejně jako to dělávají severští sportovci, když trénují třeba běh na lyžích v otevřené krajině. A stejně tak to dělali i naši předci v dobách klidu i války. Šípek svým obsahem vitamínů v syrové podobě funguje jako zásobárna energie. Změklý šípek se také skvěle hodí na přípravu šípkové zavařeninky. Je to velká piplačka, sama jsem ji párkrát vařila, ale zase sami zažijete, jak pracovité musely být naše prababičky. Dnes už se dá šípková zavařenina koupit a to vám výrazně ušetří práci. Na šípkovém cukroví je fajn, že je rychle hotové. Ono se totiž nepeče, jen suší. Dá se říct, že je to v podstatě dvousložkové cukroví. Šípky a mandle podpořené v základu zavařeniny cukrem. A jaká je to dobrota. Jemné mandle s kyselejším šípkem se pěkně doplňují a budou chutnat těm, kteří si nepotrpí na přeslazené cukroví. Už jenom váš oblíbený oříšek navrch a Vánoce můžou začít!

cukrovi

Suroviny:

50 g šípkové zavařeniny
100 g mandlové mouky
pekanové ořechy

 

Postup:

Mouku smícháme se zavařeninou a vytvoříme tužší těstíčko. Vyválíme ho natenko na pečicím vále posypaném mandlovou moukou a vykrajujeme různé tvary, které pak skládáme a sušíme na sušičce. Každý kousek poklademe pekanovým oříškem.

cukrovi

cukrovi

Témata:
Sdílejte:

Doporučujeme

Jak dosáhnout největších úspor za energie?

E.ON Rádce vám rád poradí, jak na to.