Supermarket si vyrábí elektřinu ze zbytků neprodaných potravin


Sdílejte:

Supermarkety po celém světě patří mezi ty největší producenty biologicky rozložitelných odpadů. V Británii našli způsob, jak je využít.

Neprodané ovoce a zelenina, zboží s prošlou lhůtou, to vše každý den plní kontejnery za velkými nákupními centry. Ne všude ale skončí zbytky bez dalšího využití.

Britský řetězec supermarketů Sainsbury nedávno ozkoušel v praxi na pobočce v Cannocku novinku: potravinové odpady a přebytky tu končí v reaktoru, kde díky procesům rozkladu bez přístupu vzduchu vyrábí energii pro celé nákupní centrum. Jak to v Cannocku funguje? 

Potraviny s prošlou lhůtou nejprve zamíří do skladu, kde jsou roztříděny na jednotlivé složky podle využitelnosti. Zboží na hranici spotřeby zamíří do charity, rozměklé, ale nikoliv nahnilé ovoce vyrazí do zdejší zoologické zahrady. A zbytek? Ten zamíří do bioelektrárny, vzdálené necelé dva kilometry od obchodu. 

Tady, v reaktoru za nepřítomnosti vzduchu, už mlsné bakterie rozloží celou zásilku na jednotlivé sloučeniny a plyny, které jsou dále energeticky zhodnoceny. Vyrobenou elektřinou se pak zásobuje nejen samotná prodejna Sainsbury, ale také celé nákupní středisko.

Jistě, že i po anaerobní digesci zůstanou nějaké „odpadní“ látky. I pro ty však mají Britové využití. Odpadní produkty z rozkladného reaktoru se totiž výtečně hodí jako přírodní hnojivo, a zemědělci je s chutí odebírají. Možná proto, aby z prohnojené úrody mohli znovu zásobit chutnou zeleninou a zdravým ovocem regály v obchodním domě Sainsbury.

Témata:
Sdílejte:

Doporučujeme

Jak dosáhnout největších úspor za energie?

E.ON Rádce vám rád poradí, jak na to.