Tradiční jídla ze skanzenu jsou plná energie


Sdílejte:

Lidské tělo je vlastně taky malá továrna. Spotřebovává energii a na jejím základě vyrábí hodnoty pro sebe i své okolí. Jen místo kilowattů pracuje s kilojouly. Aby mohlo fungovat správně a dlouhodobě, musí se do něj věci k výrobě energie dopravit. Proto jsme pro vás připravili seriál receptů založených na takových potravinách, které jsou zdravé a energeticky hodnotné.

Přesně takové recepty má ráda i Kateřina Winterová z pořadu Herbář, která vás jimi pravidelně zásobuje u nás na ecoFuture. Nedávno začala už čtvrtá řada Herbáře, kde se letos soustředí na jídla ze skanzenů.


Miluji jednoduchá jídla. Miluji kroupy i hrách. Od dětství. Letos jsme se v našem televizním pořadu Herbář rozhodli, že ukážeme divákům před kamerami to, co znají hlavně z receptů pověšených na zdech starodávných domků ve skanzenech. Totiž tradiční stravu chudých lidí z dob, kdy byla trvalá udržitelnost přirozeně na denním pořádku, stejně jako bio plodiny denním chlebem, a kdy si lidé opravdu nestěžovali na to, že trpí nadváhou. Zjistili jsme, že nám ta prachobyčejná jídla z luštěnin, mouky, obilovin, brambor, zeleniny a bylin nesmírně chutnají. Jejich názvy jako uhlířina, hoďbidlo, žebračka či kočičí tanec nebo svatba nás mnohokrát rozesmály.

Krásně o tradiční stravě a zvycích píše Kamila Skopová. S tou jsem také debatovala nad záměnou kočičí svatby za kočičí tanec. Čili, kočičí svatba jsou kroupy s hrachem a zmiňovaný kočičí tanec kroupy s čočkou. Nikdo už asi nevyzkoumá, kde se vzal tenhle veselý název pokrmu našich prapraprababiček. Nicméně, kočičí svatba je jídlo vydatné, jednoduché, plné vlákniny, vitaminů a stopových prvků a tak dobré, že si ho dozajista budete dopřávat po vyzkoušení častěji.  Hrách je, mimo jiné, dobrý na nervy, a dokonce údajně omlazuje. Ječné kroupy, mimo jiné, pročišťují játra a žaludek. Aha! Takhle by to mohlo být s tím názvem této starodávné dobroty plné energie. Kočičí svatba se totiž svými blahodárnými účinky ke svatbě opravdu hodí! Další super recepty se skanzenu budeme mít v nové knížce.

kocici svatba

Suroviny:

300 g hrachu
1 bobkový list
150 g krup
sůl a čerstvě mletý pepř
2 stroužky česneku
70 g sádla
1 cibule

Postup:

Den předem propláchneme hrách v cedníku, namočíme do vody a necháme nabobtnat. Další den vodu slijeme a hrách uvaříme v nové vodě s bobkovým listem doměkka. V jiném hrnci uvaříme doměkka kroupy v dvojnásobném množství vody. Cibuli nakrájíme na nudličky a opečeme na 2 lžících sádla dozlatova. Hrách a kroupy promícháme, osolíme, opepříme a přidáme drcený česnek. Omastíme sádlem a posypeme cibulkou.

kocici svatba

Témata:
Sdílejte:

Doporučujeme

Vyhrajte dárky v hodnotě až 7 000 korun ve Vánoční elektrojízdě

V 18 městech na jihu Čech a Moravy můžete vyhrát hodnotné ceny nebo luxusní elektromobil na týden i s řidičem.