Trnky jsou zdrojem energie na celý rok


Sdílejte:

Lidské tělo je vlastně taky malá továrna. Spotřebovává energii a na jejím základě vyrábí hodnoty pro sebe i své okolí. Jen místo kilowattů pracuje s kilojouly. Aby mohlo fungovat správně a dlouhodobě, musí se do něj věci k výrobě energie dopravit. Proto jsme pro vás připravili seriál receptů založených na takových potravinách, které jsou zdravé a energeticky hodnotné.

Přesně takové recepty má ráda i Kateřina Winterová z pořadu Herbář, která vás jimi pravidelně zásobuje u nás na ecoFuture. Tentokrát se podíváme na trnky a trnková povidla.


Trnky jsou keře z pohádky. Na jaře překrásně kvetou a zdobí krajinu jako bílé nevěsty. Na podzim zase kuličky trnek vypadají jako malé drahokamy na nedobytných větvích, kde mají ptáci svá útočiště. Trny jsou opravdu velké a sbírání plodů je malým dobrodružstvím, pokud na vás tedy nějaké zbydou. Jsou totiž oblíbenou pochoutkou pro opeřené obyvatele trnitého království a jejich přelétavé přátele. Když chcete nad ptáky vyzrát, nasbírejte si trnky dříve a dejte je do mrazáku. Zesládnou a dají se pak zpracovat úplně stejně jako čerstvé. U nás rostou trnky u starodávné cesty, kudy chodívali naši předci na trh nebo zpátky do vesnice. Je to nádherné místo, kde vedle keřů trnek můžete česat i šípky a hloh. Nejlepší čas na sběr je po prvních mrazících. To už jsou plody posledního „ovoce“ pěkně nasládlé.  Když už si je ve zkřehlých rukách donesete domů, můžete si je naložit do alkoholu nebo si připravit gurmánská povidla. I když je osladíte, zůstávají stále lehce trpká, a to je na nich to pravé. Trnky mají také pozitivní účinky na zdraví. Pomůžou při bolesti v krku, rýmě a zánětu dýchacích cest. Trnky mají svíravé účinky, a působí tak proti zánětům uvnitř i vně těla, čistí krev a obsahují vitamín C. Zkrátka teď je ta pravá chvíle vyrazit ven a zásobit se trnkami, třeba i do mrazáku. Mám je tam už schované. Myslím, že někomu udělám radost a překvapím ho povidly, co nikdy neochutnal. Už se těším.

trnky

Suroviny:

1 kg trnek
600-800 g krupicového cukru

Postup:

Trnky můžete vařit i bez cukru s trochou vody a pěkně dlouho, aby mírně zesládly sami. Zůstanou však stále trpké, ale labužnické.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Omyté a přemrzlé trnky vsypeme do pekáče, prosypeme cukrem a pečeme, až začnou chytat hypnotickou modrofialovou metalízovou barvu a takříkajíc se táhnou. Občas promícháme a hlídáme, aby se povidla nepřipálila. Scedíme je od pecek a zavaříme do suchých čistých sklenic. Pokud je znovu zahřejeme, až budou bublat, můžeme je nalít do sklenic, zavíčkovat a postavit dnem vzhůru. Povidla se „zavaří“ sama. Vydrží i dva roky.

trnky

trnky

Témata:
Sdílejte:

Doporučujeme

Vyhrajte dárky v hodnotě až 7 000 korun ve Vánoční elektrojízdě

V 18 městech na jihu Čech a Moravy můžete vyhrát hodnotné ceny nebo luxusní elektromobil na týden i s řidičem.