Z lihovaru určenému k demolici vzniklo moderní coworkingové centrum

Brno je stejně jako většina větších českých měst bohaté na opuštěné a chátrající industriální objekty. Drtivá většina z nich vznikla v devatenáctém století. Fungovaly jako výrobní nebo skladovací prostory prosperujících průmyslových podniků. Doba jejich slávy je dnes ale už dávno pryč a tyto budovy, často velice zajímavé z architektonického hlediska, postupně chřadnou až do doby, než jsou odsouzeny k demolici. Takový mohl být i osud bývalého lihovaru v Pekařské ulici v Brně. Naštěstí se tak ale nestalo a tento komplex s názvem The Destillery: Social Reactor patří mezi nejoriginálnější objekty svého druhu u nás.

Budova bývalého lihovaru v Pekařské ulici v Brně
Budova bývalého lihovaru v Pekařské ulici v Brně

Za náročnou proměnou chátrající budovy určené k demolici v moderní, životem oplývající sociální reaktor stojí brněnské architektonické studio KOGAA.

„Vše začalo, když jsme sháněli nové prostory pro naše architektonické studio. Narazili jsme na prostor bývalého lihovaru, který byl zajímavý, ale ne zcela vyhovující. Podařilo se nám ale přemluvit jeho majitele, aby nám budovu dali do nájmu, namísto demolice, kterou plánovali. Tím jsme se postavili před problém, kdy jsme namísto kanceláře o 70 m2 skončili se starým barákem, který měl 700 m2,“ popisuje počátky celého projektu Tomáš Kozelský, zakladatel architektonického studia KOGAA.

coworking brno

Celý prostor se začal postupně měnit. S ohledem na to, že celý projekt financuje pouze samotné architektonické studio KOGAA, je pochopitelné, že proměna byla a stále je velice pozvolná. Celou, od úplných počátků, si ji můžete prohlédnout na instagramovém profilu  The Destillery.

Ačkoli objekt není veden jako památka, snažili se brněnští architekti veškeré své kroky konzultovat s památkáři, tak aby byl co nejvíce zachován původní ráz objektu.

Nejpozitivnější dopad u většiny coworkingových center a sociálních reaktorů je jejich dopad na životy jeho klientů, návštěvníků a okolí budovy. Nejinak je tomu u The Destillery, která svou atraktivitou navrací Pekařské ulici opět život.

zasedací místnost v The Destillery
Zasedací místnost v The Destillery

„Ulice, v níž se náš objekt nachází, má problém s hustou dopravou. To se odráží na kvalitě chodníků, které se zde zužují, a celá ulice začíná fungovat jako tunel, kde se lidé neradi zdržují. Naše aktivity vedly k tomu, že do této ulice přišly nové obchody, které se zaměřují na podobnou klientelu jako náš reaktor. To je pro nás důležité. Je to jasný důkaz toho, že jsme městotvorní a že naši klienti jsou i klienty pro skupinu, které naše okolí znovu osidluje. Tento dopad je tím nejpozitivnějším výsledkem, který projekt generuje,“ komentuje Kozelský.

Aktuálně úpravy bývalého lihovaru stále probíhají. Architektonické studio KOGAA ve spolupráci s NEXT institutem pracuje na návrhu, jak lépe v budově využívat zeleň a dešťovou vodu. V budoucnu by se celý objekt mohl stát jakýmsi prototypem nového systému, který propojuje využívání zeleně a dešťové vody.

coworking brno

coworking brno

coworking brno

coworking brno​​​​​​​

Témata:

Doporučujeme

Další
S iniciativou Na ovoce vstříc sadaření a původním odrůdám